Zapomniane malwy

Malwa ogrodowa bywa też nazywana prawoślazem wysokim lub po prostu ślazem. Należy ona do rodziny ślazowatych obejmującej około 40 gatunków. W Polsce spotyka się 6 gatunków. Jest rośliną dwuletnią dorastającą nawet do 2,5 m wysokości. Zwykle kojarzona jest z krajobrazem wiejskim, gdzie chętnie ją uprawiano dla ozdoby przydomowych ogródków. W przeszłości częściej sadzono ją i na rabatkach działkowych. Obecnie na działkach spotykana jest rzadziej, a szkoda, bowiem posiada ona wiele walorów. Po pierwsze jest naprawdę piękną rośliną ozdobną. To roślina o jasnozielonych i szorstkich liściach oraz kwiatach pojedynczych lub pełnych, ale za to prawie we wszystkich kolorach tęczy: od białego, poprzez żółty, różowy, czerwony, ciemnoczerwony do fioletowo-purpurowego, niemal czarnego. Po drugie warto ją mieć na działce ze względu na jej właściwości lecznicze znane już w starożytności.

Bogactwo malw

Mam nadzieję, że przybliżając Czytelnikom walory malw przekonam przynajmniej część z nich do uprawy tej pięknej rośliny w swoich przydomowych ogródkach bądź działkach. Rozpocznę od właściwości leczniczych. Otóż takie właściwości lecznicze mają wyłącznie płatki i pylące pylniki bez zielonego kielicha kwiatowego. Najwięcej takich walorów posiadają odmiany o kwiatach fioletowo-purpurowych, prawie czarnych. Z kolei w kosmetyce można używać również płatków czerwonych i ciemnoczerwonych. Płatki tej rośliny wraz z pylnikami należy zerwać po rozkwitnięciu, najlepiej w południe, w dzień słoneczny, gdyż wówczas gromadzą w sobie najwięcej substancji leczniczych. Zerwane płatki, rozłożone cienką warstwą na czystym papierze lub płótnie należy suszyć w cieniu i miejscu przewiewnym. Ususzone płatki przechowujemy w czystych słoiczkach, chroniąc je przed wilgocią. Płatki kwiatowe malwy posiadają bogactwo barwiników, śluzów, zawierają pektyny, żywice, garbniki i nieco oleju lotnego. Dzięki dużej zawartości śluzów płatki można wykorzystać w leczeniu suchego kaszlu, chrypki, zapalenia gardła. Śluzy ułatwiają też odkrztuszanie, co jest szczególnie ważne u osób starszych, które mają z tym najwięcej kłopotów. Wpływają również osłaniająco na drogi oddechowe. Warto ponadto dodać, że lekarstwa z płatków malwy przynoszą ulgę w uporczywym, męczącym kaszlu i lekkich atakach astmy. W stanach zapalnych jamy ustnej i gardła ulgę może przynieść napar z płatków, którym płuczemy chore miejsca. Okłady z płatków można stosować na miejsca poparzone i trudno gojące się rany. Wówczas śluz tworzy w tych miejscach warstwę ochronną i wchłania wydzielinę skóry. Z kolei picie herbatki z malwy wskazane jest w chronicznych zapaleniach błony śluzowej żołądka i jelit. Usuwa też zaparcia. Picie takich herbatek można polecić również dziewczętom w okresie dojrzewania. Z płatków malwy można przygotować maseczki. Na maseczki nadają się zarówno świeżo zerwane płatki, jak i suszone. I wreszcie świeżych lub suszonych purpurowo-fioletowych kwiatków malwy można użyć do zabarwienia jasnych domowych win i soków. Zainteresowanych praktycznym wykorzystaniem właściwości malwy zapoznam w jaki sposób można przygotować herbatkę bądź maseczkę odmładzającą. Herbatkę sporządzamy z 1 łyżki suszonych, pokruszonych kwiatów malwy (można także użyć świeżych kwiatów). Wówczas taką ilość kwiatów wsypujemy do emaliowego garnuszka i zalewamy na pół godziny gorącą wodą. Następnie na słabym ogniu gotujemy pod przykryciem około 2-3 minuty.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.