Liściaste przysmaki

Wiosną posiadacze działek i ogródków przydomowych chcieliby jak najszybciej uzyskać własne wczesne warzywa. Wprawdzie w handlu w dużych marketach niemal przez całą zimę można zakupić świeże warzywa, ale ich smak w żadnym wypadku nie da się porównać z tymi wyprodukowanymi we własnych warzywnikach. Niektórzy nabywają je często z pewnymi obawami. I słusznie, bo w wielu wypowiedziach dietetyków i innych autorytetów żywienia podkreśla się, że te zakupione w dużych sklepach to sama chemia. O uprawie nowalijek – bo tak określa się te najwcześniejsze warzywa – można nawet pomyśleć już jesienią, stosując tzw. jesienny wysiew, ale pod warunkiem spodziewanej łagodnej zimy i wczesnej wiosny. Można wtedy wysiać szpinak, koper, marchew, pietruszkę, posadzić cebulę dymkę, szczypiorek. Wczesną wiosną po wzruszeniu ziemi warto okryć takie miejsca płaskim okryciem, co znacznie przyspieszy zbiór. Wiosenne nowalijki najszybciej można uzyskać uprawiając je w niskich i wysokich tunelach. Nie wszyscy jednak są posiadaczami takich urządzeń. Dla nich pozostaje więc produkcja nowalijek bezpośrednio w gruncie. W celu przyspieszenia zbioru nowalijek w tym przypadku można dodatkowo zastosować płaskie okrycie w postaci folii perforowanej bądź włókniny. Płaskie okrycia są dość tanie a w uprawie niektórych warzyw jak, np. sałata, rzeżucha, rzodkiewka, kapusta, kalarepa uzyskuje się podobny efekt przyspieszenia zbioru jak w tunelu niskim czy inspekcie. Wczesne zbiory z gruntu można uzyskać między innymi takich warzyw jak: cebula dymka, szalotka, szczypiorek, sałata, rzodkiewka, natka pietruszki (z zimujących roślin), koper, szparagi, rabarbar, szpinak. Wśród nowalijek największą popularnością cieszą się rośliny liściaste a zwłaszcza wczesne odmiany sałaty. Świeże, soczyste liście tych roślin mogą stanowić cenne uzupełnienie codziennego jadłospisu.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.